Friday, 10 April 2015

AKU NAK JADI BATMAN!

Biarkan saja orang nak cakap apa, asalkan kita tahu dengan prinsip apa yang kita amalkan.

"Apa la kau macam tu... apa la kau macam ni.. bla bla bla"

Whatever.

Kita memang tak dapat puaskan hati semua orang. Sebahagian mereka berpuas hati dan sebahagian lagi sebaliknya terhadap cara kita.

Ini perkara biasa bro.

Sebabkan ini, aku tak kisah kalau orang nak kata aku budak-budak bila aku kata,

"Aku nak jadi BATMAN!"

Dan pasti ramai yang tak faham kenapa aku macam ni dan ada yang berkata,

"Kau dah besar la. Matang la sikit.."

"Haha. Badan papan nak jadi Batman.."

Bila aku kata aku nak jadi Batman bukanlah satu imaginasi semata-mata. Ada sebabnya.

Actually, ada beberapa perkara menarik yang buat aku sendiri nak jadi macam Batman. Secara tak langsung aku boleh jadikan sebagai satu contoh (role model) dan sesuaikan keperibadian Batman itu sendiri dalam kehidupan seharian aku.

"Takkan nak jadi superhero kot?"

Eh tidak. Bukan macam tu. Mungkin tidak daripada segi superhero, tapi keperibadiannya sendiri.

1.  Identiti sebenarnya Bruce Wayne yang dikenali penduduk Gotham City sebagai usahawan yang berjaya. Aku juga sendiri punya impian untuk jadi seorang usahawan berjaya. Impian ini juga yang selama ini aku kejarkan.

"Kalau aku kaya~ Hari-hari hari raya~ Bil-bil jiran tetangga~ akan ku bayar semua~"

2. Walaupun Batman kaya dan boleh hidup senang lenang bergoyang kaki, tapi tetap juga wujud dalam dirinya semangat menegakkan keadilan dan menentang kejahatan. Jadi, In Sya Allah, seandainya rezeki aku, bila cita-cita aku sebagai usahawan berjaya tercapai, aku jadikan ini sebagai motivasi. Even, setinggi mana kedudukan aku, aku masih lagi kerdil di sisi Allah. Mungkin aku boleh sesuaikan ini dengan "amar maaruf nahi mungkar". Kalau Batman cegah kejahatan, aku pula cegah kemungkaran.

Mungkin aku boleh ubah BADman kepada BATman juga, kan? Eceh.

3. Batman antara superhero yang tak ada kuasa. Menjadi superhero dengan kebolehan dirinya sendiri. Maybe daripada pandangan kasar daripada superhero lain, Batman ni tade kuasa, lembik! Walau macam mana pun, Batman antara superhero yang terbaik. Dia buktikan  walau dia tiada kelebihan super power, tapi dia mampu jadi superhero dengan kelebihan manusia normal yang ada dalam dirinya sendiri. Macam aku pulak, mungkin aku tak pandai macam kawan-kawan yang lain. Jadi, daripada Batman, maybe boleh jadikan titik motivasi aku jadi lebih berjaya daripada orang yang pandai. Mungkin juga suatu hari aku akan kata kepada yang pandai-pandai ni,

"Just follow my command because I'm your boss."

4. As superhero yang tiada kuasa istimewa, gantinya dalam menentang kejahatan ialah dengan apa yang tersedia ada dalam kehidupannya sebagai Bruce Wayne. Antaranya intelejensi, kepakaran dalam detektif, punya ilmu pengetahuan dan teknologi, kekayaan, ketangkasan fisik dan satu lagi, intimidasi dalam memerangi kejahatan. Batman menggunakan sebaiknya apa yan dikurniakan dalam hidupnya. Macam itu juga yang sepatutnya dibuat oleh aku sendiri.

Dan mungkin korang juga.

5. Batman seorang yang humble. Bruce Wayne juga. Kalau Batman tak tunjukkan identitinya sebab tanak ada yang tahu, Bruce Wayne pula tanak bangga dengan kedudukannya sebab baginya semua sama saja.

Humble is the nice thing that me and you need to learn, dear.

And all of this facts make me "wow!" and tertarik untuk jadi macam Batman juga. Segala penjelasan ini adalah alasan aku kenapa aku kata "aku nak jadi Batman".

Eh jap, sebelum tu, mungkin ada yang akan kata,

"Apalah, ramai lagi tokoh-tokoh Islam lain, Batman juga kau jadikan role model... bla bla bla and so whatever.."

Say bubye to KOLOT.

No comments:

Post a Comment