Tuesday, 5 January 2016

Tips Cari Pasangan Hidup

Seronok sekali bila duduk semeja ngan ayah ibu, dorang jarang borak kosong, mesti lebih ke arah positive futuristic. So, ni aku nak share sikit apa yang aku dapat daripada perbualan ayah ibu aku. Hee. Well, umur semakin meningkat. Bukan menggatal, tapi cuma sama sama beringat. Sebab tak lama lagi kalau ada rezeki, tibalah giliran kita.

Bab nikah & cari pasangan ni banyak yang kita kena tahu. Kena pandai nilai. Tak semestinya cantik tu rajin. Tak semestinya manja tu malas. Sebab tu kena nilai betul-betul.

Sekali kita pilih, bertahun-tahun kita kena hadap orang yang sama. Sebab tu la kena pilih dan nilai betul-betul. Sebab hidup kita ngan pasangan bukan sehari dua. Tapi selamanya. Jangan nanti dah berumah tangga, ada je masalah yang timbul. Dah jadi satu kerja bercerai berai apa semua. Jauhkanlah.

1. Kenalah banyak berdoa supaya dapat pasangan yang baik. Buat istikharah & solat2 sunat lain juga. Contoh hajat dan dhuha. Amalan lain pon jangan tinggal. Sebab pasangan kita itu cerminan diri kita. In sya allah dikurniakan rezeki pasangan yang baik macam kita harap.

2. Pilih yang jaga solat, jaga aurat, pandai jaga hati ibu ayahnya. In sya allah kalau itu dia mampu jaga, bab yang lain pon dia oke. Apatah lagi dalam berumah tangga.

3. Wak tu nak nilai tu, nilai daripada setiap sudut. Jangan baru jumpa terus nak. Pastikan setiap sudut peribadinya "sedap mata memandang". Memang semua orang tak perfect. Jangan terlalu memilih. Ini pon payah jugak. Takut dikejar tak dapat, yg dikendong berkwciciran.

4. Kalau boleh biarlah calon pasangan tu orangnya mudah dilentur. Senang terima nasihat. Takdela sikit sikit nak berasa hati. Payah nanti.

5. Kata orang, biarlah campak kat mana, boleh hidup. Waktu senang, sama-sama senang. Waktu susah, sama-sama susah. Tadela nanti bila kita senang, disanjung-sanjungnya kita, bila susah, disisihnya kita. Uish janganlah macam ni. Terseksa jiwa raga.

6. Saling memahami dan bertoleransi. Benda ni penting juga. Setiap masalah boleh selesai ngan mudah. Apatah lagi masalah kecil, lagilah mudah. Kematangan tu perlu ada.

7. Sebagai lelaki kena pimpin baik-baik isteri. Sebgai perempuan selalu kena beringat dan saling berpesan dengan suami.

8. Pilih yang sederhana. Kalau ada rupa takut jadi rebutan. Kalau kaya takut mewah sangat, semua nak senang sangat. Tapi kalau dapat macam ni, satu bonuslah. Huhu. Yang penting, peribadi tu yang kena lawa, kena mewah.

9. Bila dah berumah tangga kena matang selesaikan masalah. Jangan ego. Sama-sama bincang bukan bertendang.

10. Bab kewangan ni paling penting dengan ekonomi semasa sekarang ni, barang semua naik, itu ini naik, jadi kena pandai menguruskan kewangan peribadi dan keluarga.

Ini antara 10 yang rasanya terpenting. Apa apa pon rezeki semua atas ketentuan Nya. Terimalah seadanya. Tak kisahlah siapa bakal jodoh kita, yang penting kita kena ubah diri kita dulu sebelum kita nakkan yang terbaik. In sya allah proses ke arah kebahagiaan itu lebih lagi mudah. [色] waallahu a'lam.

No comments:

Post a Comment